Wednesday 2 January 2013

Kek gulung atas tikar gulung

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Assalamualaikum..... 
hai uolls, selamat tahun baru :)
taraaaaaaaa...




Al kisah di pagi tahun baru, si tuan puteri yang sedang enak beradu telah di leteri oleh maknya!
ye,,, mak aku ler --'
dan si tuan puteri tu ialah ......??
biasa la, anak dara.
selagi belum azan zohor, memang liat le nak bangun.. 
time hari cuti je, selalu datang mood malas nak bangun awal.. ape hal laa

so, dengan rasa mood yang sangat happy  ain dan adik telah buat kek gulung sebagai bekpes kita orang pagi tu! ain cuma tolong mengacau je,, hahaha... annoying sungguh.

kek gulung yang kita orang buat ni, simple, sedap and menjimatkan bahan! 
dan yang lagi best, kalau uolls makan kek gulung ni, kat atas tikar gulung.. muehahahhaa
baru la romantik :*

ok, back to our topic.. resepi ni ialah resepi dari zaman sezaman.. =P
cuma ciplak je la sikit sikit, kalau pandai sangat ubah laa, lagi kreatif

bahan-bahan :
70 g tepung gandum (diayak)
1 sudu besar susu tepung
3 biji telur 
60 g gula kastor
60 ml minyak masak sayuran/minyak jagung
1 sudu kecil esen vanilla
2 sudu kecil ovalette

cara-cara :
1-Panaskan oven 170-180C. Seperti biasa, sediakan loyang swiss roll. Alaskan dengan baking paper. Sapukan dengan sedikit mentega

2-Satukan kesemua bahan di atas (kecuali minyak) di dalam mangkuk adunan, kemudian putar putar putar hingga gebu =P

3-Setelah itu, tuangkan minyak masak/minyak jagung sedikit demi sedikit dan kacau sebati dengan senduk kayu atau rubber spatula

4-Kemudian bakarlah hingga keperangan selama lebih kurang 20 minit. Kepanasan suhu bergantung pada jenis oven masing masing tau

5-Setelah masak, keluarkan terus dari oven dan terbalikkan kek dan sejukkan 


Lepas tu terbalikkan kek diatas sehelai kertas minyak yang besar sedikit dari saiz kek tu, dan uolls guna la jem strawbery ke atau ape ape jela sebagai inti tu. 
sapukan hingga rata, nak double pon boleh! lepas tu gulung perlahan lahan.
then terus.......ngap! makan je la.. hahahaha

hah, simple kan...so ape lagi, cubalah sendiri :)
tamat*